H’VELD-G’DAM – Wat is de rol van de cliëntvertrouwenspersoon als er sprake is van onvrijwilligezorg bij mensen met dementie?
2 cliëntvertrouwenspersonen van adviespunt Zorgbelang, Marjon de Grave en Hennie Kuiperij, vertellen wat zij kunnen betekenen bij onvrijwillig zorg die mensen met dementie kunnen ervaren in de zorgverlening. Ellen Rozenveld, regiewijkverpleegkundige bij Rivas Zorggroep sluit aan met voorbeelden van onvrijwillige zorg in de praktijk.
Hoewel mensen met dementie lang hun regie kunnen behouden, krijgen zij in hun ziekteproces van lieverlee te maken met regieverlies. Daarmee verliezen zij ook de regie over hun zorg. Zij worden afhankelijk van zorg en begeleiding van hun naasten en later van zorgprofessionals. Van zorgprofessionals wordt verwacht rekening te houden met wat de cliënt wilt en zij zoeken naar mogelijkheden om de zorg zo goed mogelijk te realiseren, dichtbij bij de wens van de cliënt.
Maar de cliënt kan, mogelijk door verlies van ziekte-inzicht, de zorg als niet prettig, opgedrongen of bedreigend ervaren. En toch, vanuit de omgeving gezien, lijkt of is de zorg wél wenselijk. Denk aan het afwijzen van lichamelijke zorg, het niet meer willen douchen of geen medicatie willen innemen. En als er, door het proces van dementie, onveilige situaties zich voordoen en thuiswonen moeilijker wordt, welke mogelijkheden zijn er dan?
Hoe blijft het voor de cliënt mogelijk om het leven te leven zoals het voor hem of haar prettig is?
Wanneer spreek je van onvrijwillige zorg waarover de Wet Zorg en Dwang spreekt? Want deze wet beschermt de cliënt bij het ontvangen van de zorg als hij of zij die niet wilt.
Wanneer val je onder de Wet Zorg en Dwang? Hoe kan je dan ondersteund worden? Welke stappen moeten daarin gezet worden?
Dit alles komt aan de orde in het Alzheimercafé. Dit keer vindt het plaats in de Lange Wei, Rembrandthof 85, 3372 XV, Hardinxveld Giessendam.
Het programma start om 19:30 uur, inloop is vanaf 19:00 uur. In de pauze kunt u, onder genot van een glaasje fris, met elkaar in gesprek gaan en rond 21:15 uur wordt de avond afgesloten.
Tijdens de avond is er een boekentafel waar u informatiefolders kunt meenemen.
Elke vierde woensdag van de maand is het Alzheimercafé georganiseerd. Het is een laagdrempelige ontmoetingsplaats voor mensen met dementie, voor hun mantelzorgers, familie, vrienden en alle andere belangstellenden. De toegang is altijd gratis. Let wel op de locatie waar het plaatsvindt, want dat is wisselend. Dit kunt u vinden via de publiciteit in (online)krant, flyers of verschillende sites, onder andere van Alzheimer Nederland.
Mocht u vragen hebben over het onderwerp of alzheimercafé kunt u bellen met Piety Nijhoff: 06 – 49 99 80 54 of mailen met: hardinxveldalzheimercafe@gmail.com.
Ben u geïnteresseerd maar heeft u geen vervoer? Ook dan kunt u contact opnemen met bovengenoemd telefoonnummer of mailadres.