6.7 C
Sliedrecht
zondag, april 21, 2024
HomeAgenda21 Maart - Lezing: Rivieren in historisch perspectief

21 Maart – Lezing: Rivieren in historisch perspectief

SLIEDRECHT – Georganiseerd door de Historische Vereniging Sliedrecht. Spreker is de heer Ton Burgers, afgestudeerd als civiel ingenieur aan de Technische Universiteit Delft, met als specialisatie waterbouwkunde.

Hij werkte achtereenvolgens bij Boskalis, Deltares en Royal Haskoning DHV. In 2014 schreef hij het boek: Nederlands grote rivieren. Drie eeuwen strijd tegen overstromingen.

Tweehonderd jaar geleden waren onze rivieren breed en ondiep. Ze bevroren regelmatig en er ontstonden ijsdammen.

Dijkdoorbraken kwamen regelmatig voor. De Lek werd gezien als de gevaarlijkste rivier en de Lekdijk noord als zwakke schakel. Want als die zou breken, dan zou het hart van Holland diep onder water komen. Volgens de toenmalige deskundigen zou het beter zijn als de Lekdijk zuid brak.

De Alblasserwaard werd regelmatig getroffen door overstromingen. De bebouwing was daar gedeeltelijk op aangepast. Pas na 1850 werden de rivieren genormaliseerd en namen de overstromingen af.

Na uitvoering van de Deltawerken dachten we veilig te zijn, tot het in 1995 bijna weer misging. Het werd de start van het programma ‘Ruimte voor de Rivier’. Maar klimaatwetenschappers voorspellen nog hogere rivierafvoer. Hoe is het nu gesteld met de Lek? En is de Alblasserwaard dan nog wel veilig? Het antwoord op deze vragen hoort u wellicht op deze avond.

Adres: Grote zaal Grienden College, Kamerlingh Onneslaan 109. Zaal open 19:00 uur, Aanvang lezing 19:30 uur. De toegang voor leden is gratis. Ook niet-leden zijn welkom, zij betalen € 2,00. Besluit u op deze avond lid van onze vereniging te worden, dan is ook voor u de entree gratis.

Actueel weer

Sliedrecht
half bewolkt
6.7 ° C
7.8 °
5.6 °
77 %
1.8kmh
82 %
zo
6 °
ma
9 °
di
11 °
wo
10 °
do
10 °
Advertentie
Advertentie