13.7 C
Sliedrecht
vrijdag, mei 24, 2024
HomeVervallen-TV16 Mei - Fototentoonstelling 60 jaar Turkse migratie naar Dordrecht

16 Mei – Fototentoonstelling 60 jaar Turkse migratie naar Dordrecht

DORDRECHT – Vanaf 16 mei is er in het stadskantoor in Dordrecht een bijzondere expositie te bewonderen. Op initiatief van het Platform Turkse Dordtenaren en Consul-generaal Sevgi Kisacik is een fototentoonstelling samengesteld rond 60 jaar Turkse Dordtenaren.

In 1964 kwamen, na het ondertekenen van een overeenkomst tussen Nederland en Turkije de eerste Turkse migranten naar Nederland en dus ook naar Dordrecht. Nu, 60 jaar later, wordt met de expositie niet alleen de komst van deze eerste generatie herdacht, maar ook de rijke en diverse cultuur gevierd die hun nakomelingen—tot aan de vierde generatie- binnen de Dordtse samenleving hebben gevormd.

Op 19 augustus 1964 werd een belangrijke overeenkomst tussen Nederland en Turkije ondertekend, die de tewerkstelling van Turkse arbeiders in Nederland regelde. Deze overeenkomst stelde voorwaarden voor Turkse burgers om te werken in sectoren met een tekort aan lokale arbeidskrachten.

De arbeiders, oorspronkelijk bekend als ‘gastarbeiders’, konden onder duidelijk omschreven juridische en sociale voorwaarden werken, wat hen zowel bescherming als kansen bood. Zestig jaar later hebben drie generaties zich geworteld in de Nederlandse en Dordtse cultuur met behoudt van een warme band met Turkije.

Fototentoonstelling
Als centraal onderdeel van de herdenking van 60 jaar Turkse Dordtenaren is er een fototentoonstelling te zien in het Stadskantoor van Dordrecht. Deze expositie is een samenvoeging van reeds bestaande foto’s uit het Regionaal archief Dordrecht en een recente fotoreeks gemaakt door Ali Erbas, vice consul-generaal van Turkije.

De foto’s uit het archief zijn van Ahmet Polat, voormalig Fotograaf des Vaderlands. Zij waren in 2001 te zien in het Dordrechts Museum in een tentoonstelling over de inwoners van het Turkse dorp Kayapinar. Destijds hadden bijna alle Turkse Dordtenaren hun roots hier liggen.

Vandaag de dag hebben nog zo’n 60 procent van de Turkse Dordtenaren banden met Kayapinar. Ali Erbas fotografeerde onder andere de kinderen en kleinkinderen van de eerste migranten.

Zo zijn verschillende generaties naast elkaar te zien. Dit levert mooie beelden op en toont de verbinding tussen het verleden en het heden van de Turkse gemeenschap in Dordrecht.

Opening
De fototentoonstelling 60 jaar Turkse Dordtenaren wordt op 16 mei geopend door de Turkse ambassadeur Selcuk Unal en de Dordtse Burgemeester Kolff, in aanwezigheid van de Turkse Consul-generaal Sevgi Kisacik. Enkele Turkse Dordtenaren van het eerste uur zullen bij de opening aanwezig zijn.

Ook zijn er vertegenwoordigers van het Platform Dordtse kerken, het Dordrechts Museum en andere maatschappelijke organisaties. De tentoonstelling is daarna tijdens kantooruren nog te zien tot en met 15 augustus 2024.

Actueel weer

Sliedrecht
half bewolkt
13.7 ° C
15.6 °
11.7 °
90 %
0.5kmh
53 %
vr
14 °
za
18 °
zo
20 °
ma
17 °
di
11 °
Advertentie
Advertentie