back to top
13 C
Sliedrecht
zondag, juni 16, 2024
HomeAgenda15 Januari - Lezing genootschap Nederland-Israel

15 Januari – Lezing genootschap Nederland-Israel

REGIO – Ruud Bartlema, beeldend kunstenaar en leraar Joodse mystiek, vertelt aan de hand van beelden van zijn schilderijen bij Martin Buber’s ‘De legende van de Baälsjem’ over de betekenis van het Chassidisme als mystieke beweging binnen het Jodendom van de afgelopen drie eeuwen.

Juist waar de mystiek een eigen verbinding en communicatie van de individuele mens met zijn of haar oorsprong, ‘het goddelijke’, ervaart. Daarbij, los van welke instantie of instituut ook, spreekt het Chassidisme heel veel moderne mensen aan. ‘God is in alles en overal tegenwoordig’, laat Martin Buber de stichter van het Chassidisme, de Baälsjem Tov, zeggen. Het word Chassied betekent ‘bevlogene’. Deze avond licht Ruud dit interessante onderwerp verder toe.

Als beeldend kunstenaar is Ruud Bartlema (1944) opgeleid o.a. door Maarten Krabbé, aan één van de Vrije Academie’s in Amsterdam. Ondertussen studeerde hij in diezelfde plaats theologie aan de Universiteit van Amsterdam, met een grote interesse voor Judaïca en Joodse mystiek.

Via het werk van de joodse denker Martin Buber kwam hij al tijdens zijn studietijd in aanraking met de joods mystieke tradities van het Chassidisme. Deze ontmoeting ontsloot een onuitputtelijk reservoir van beelden. Zo ontstonden in de achterliggende jaren series tekeningen, etsen en schilderijen rond b.v. de mystieke betekenis van de Hebreeuwse letters en Buber’s Chassidische vertellingen. Daarnaast is ook het werk van Marc Chagall van grote invloed op hem geweest.

De bijeenkomst wordt gehouden in Gebouw De Wijnstok, Dubbelsteynlaan-West 70, Dordrecht. Ruime parkeergelegenheid op het plein ervoor. Aanvang 20:00 uur. Inlichtingen: 078- 614 85 10 of kijk op: https://www.gni-drechtsteden.nl.

 

Actueel weer

Sliedrecht
half bewolkt
13 ° C
13.4 °
12.8 °
77 %
2.2kmh
76 %
zo
16 °
ma
19 °
di
21 °
wo
20 °
do
19 °
Advertentie
Advertentie