6.7 C
Sliedrecht
zondag, april 21, 2024
HomeAgenda13 April - Arno Wallaard Memorial

13 April – Arno Wallaard Memorial

REGIO – Op 13 april verschijnt in Meerkerk alles ten tonele wat een wielerprofkoers mooi maakt: een internationaal deelnemersveld van ploegen uit Scandinavië tot Macedonie, van Gorinchem tot Kenia. Vanaf de start in de Sloblaan in Meerkerk ontvouwt zich een prachtig parkoers door de polders en weilanden van de Vijfheerenlanden en Alblasserwaard.

Om dit kleurrijke lint zoemen de motoren met tv-camera’s en boven zwiert een mediahelikopter om het spektakel in de polder en de rest van de wereld op beeld te brengen. Voeg daar ook nog eens de 300 vrijwilligers bij die deze wielerwedstrijd steunen als opbouwer, signaleur, ehbo-er, chauffeur, organisator.

De 16e Arno Wallaard Memorial (AWM) kan je gerust karakteriseren als een springlevende Polderkoers. Niet voor niets behorend tot Erfgoed in Nederland. Welkom bij onze koers: de ARNO WALLAARD MEMORIAL !

Ploegen en kanshebbers
Het belooft dit jaar een serieuze strijd te worden in de polder. De AWM is een onderdeel van de reeks 1.2UCI-wedstrijden in de Holland Cup. Win je dat eindklassement dan zit je geramd voor een profcontract bij een Procontinental of Worldtourteam!

De AWM dit jaar met sterke Nederlandse ploegen, zoals Volkerwessels Cycling Team, Metec-Solarwatt en de Beat Cycling Club. Wellicht dat voormalig Jan van Arckelrijder Casper van de Woude, nu deel uitmakend van Metec-Solarwatt, in de voor hem bekende polders potten kan breken. ‘Ik ben in Olympia’s Tour hard ten val gekomen door die wapperende finishmat, maar ik doe er alles aan om met de beste versie van mijzelf in de AWM aan de start te komen!’

Alle Nederlandse continental ploegen kunnen een winnaar afleveren, hoewel het Universe Cycling Team wel heel blij zouden zijn met alleen al een podiumplek. Vanuit dit team geven Bart Buijk en Jarri Stravers, renners uit de Waard, aan dat de Polderkoers met vette, chocoladeletters in hun agenda staat.

Ook de Scandinaviërs zijn goed vertegenwoordigd, met voorop het Deense Airtox-Carl Ras – de ploeg die vorig jaar winnaar Rasmus Bøgh Wallin leverde (inmiddels prof bij Pro-team Uno-X).

Het Noorse Lillehammer CK komt voor het eerst naar Meerkerk en ze houden niet van half werk: ook bij de juniorenwedstrijd sturen ze een afvaardiging! Verder komen de ploegen BHS-PL Beton Bornholm (DEN) en het Zweedse Motala Aif Sernike Allebike uit het noorden van Europa.

Kortom de Noormannen maken goede kans de AWM-beker te confisqueren. Maar is tegenstand, zo is er een vaste gast uit Duitsland: Lotto-Kern Haus met ex-winnaar Joshua Huppertz.

Uit België komt, ook traditiegetrouw, de snelgele ploeg van Tarteletto-Isorex. Wieler-exoten staan ook aan het vertrek, bijvoorbeeld het Novapor Speedbike Team uit Macedonië en Ride United uit Kenia.

De organisatie ziet maar wat graag deze Afrikanen langs de groene weiden razen Tot slot de clubteams die mogen opboksen tegen het continentale geweld. Natuurlijk zijn de thuisrijders van RC Jan van Arckel erbij, net als onze ‘buren’ van De Mol en De Jonge Renner.

Het is altijd weer een heerlijke uitdaging voor deze mannen om de koers uit te rijden of wellicht zelfs een plaats bij de eerste 20 te rijden.

Zaterdagmiddag 14:00 uur staat dus een internationaal deelnemersveld aan de start in Sloblaan in Meerkerk. Inmiddels zijn de junioren (start 9:30 uur) tegen 12 uur al gefinisht.

Let op: elk jaar is de juniorenkoers een verbeten strijd tussen de jonge fietshonden en reken maar dat het hard gaat. Fabio Jakobsen en Daan Hoole waren ooit al eens winnaar. Vrijwel direct na de start stijgt een helikopter op om beelden via Eurosport en RTV Utrecht uit te zenden.

Aan de finish gaat de jeugd tussendoor haar gang met een Dikke Banden Race en een hummeltjesrace. Verder een sporty klimwand voor hen die hogerop willen. Er is dus steeds wat te doen.

RTV Utrecht heeft een eigen mediacompound aan de Sloblaan, van waaruit ze de race op radio en TV rechtstreeks verslaan. Ook Eurosport covert de koers op zender. Een ongekend sportspektakel in de polders van Midden-Nederland.

We zien je!
De gemeenten Vijfheerenlanden (burgemeester Sjors Fröhlich is weer present als verslaggever op de motor) en Molenwaard staan pal achter dit mooie evenement. Wethouder Cees Bel heeft aangegeven de koers te willen steunen en hij begint al met zichzelf op te geven als signaleur.

Dat zijn signalen die de organisatie maar wat graag ziet! Maar waar we vooral op hopen is dit: dat de polder weer een mooi stukje wielersport rijker is na de huldiging voor de watertoren (verwacht 17:45 uur); dat de wielersport is een dienst is gedaan, de polder in het licht is gezet en meer dan 300 vrijwilligers tevreden naar huis gaan.

Het Cultureel Erfgoed De Arno Wallaard Memorial is er dan wederom in geslaagd een nieuwe episode aan haar betrekkelijk korte, maar indrukwekkende carrière, toe te voegen. De organisatie gaat ervoor, we zien jou ergens langs een polderweg of in een dorp tussen Lek en Merwede! Afspraak!

Actueel weer

Sliedrecht
half bewolkt
6.7 ° C
7.8 °
5.6 °
77 %
1.8kmh
82 %
zo
6 °
ma
9 °
di
11 °
wo
10 °
do
10 °
Advertentie
Advertentie