back to top
13 C
Sliedrecht
zondag, juni 16, 2024
HomeVervallen-TV11 Februari - Choral Evensong

11 Februari – Choral Evensong

SLIEDRECHT – De Gereformeerde Kerk Sliedrecht (Middeldiepstraat 6) houdt 2 maal per jaar een Choral Evensong, met een liturgie gebaseerd op de Anglicaanse traditie. De dienst wordt gezongen door het Alblasserwaards Vocaal Ensemble o.l.v. Henny Korevaar begeleid door Marc Schippers op het orgel. Om 18:00 uur wordt de eerste Choral Evensong van dit jaar gehouden.

De Choral Evensong ontstond bijna 500 jaar geleden toen de Engelse koning Henry VIII in 1534 de Anglicaanse kerk stichtte na een hoogoplopend conflict met de paus in Rome. Er werd een nieuwe liturgie ontwikkeld met een nadruk op de landstaal (Engels) i.p.v.het Latijn. Hierbij werden onder meer delen uit de afgezworen katholieke vespers en completen samengevoegd tot een nieuwe dienst: de Choral Evensong.

Tot op de dag van vandaag kent deze, voornamelijk uit meerstemmige koormuziek bestaande avonddienst, een hoog gehalte aan Engelse muziek. Op enkele korte gesproken bijdragen na, wordt een Evensong in zijn geheel gezongen.

Net als een mis kent de Evensong een vaste orde van dienst, waarbij steeds dezelfde teksten en gebeden worden gebruikt. Verschil met de mis is dat deze teksten worden gezongen. In de loop der eeuwen is er ontzettend veel muziek voor deze Engelse koortraditie geschreven. Hierdoor klinkt de vaste orde van dienst elke keer weer totaal anders; van Gregoriaans tot hypermodern.

De muziek van de Choral Evensong klinkt soms a capella, soms met orgelbegeleiding. In Britse kathedralen en universiteitscolleges wordt de Choral Evensong nog steeds dagelijks gezongen.

Iedereen is van harte welkom! Toegang is vrij. Ook te volgen via www.gksliedrecht.nl.

Actueel weer

Sliedrecht
half bewolkt
13 ° C
13.4 °
12.8 °
77 %
2.2kmh
76 %
zo
16 °
ma
19 °
di
21 °
wo
20 °
do
19 °
Advertentie
Advertentie