back to top
20.3 C
Sliedrecht
zaterdag, juli 20, 2024
HomeNieuwsWeek van de Pleegzorg

Week van de Pleegzorg

SLIEDRECHT – Van 1 tot en met 8 november is het de landelijke Week van de Pleegzorg. In Sliedrecht zijn er 46 pleeggezinnen die zich bekommeren om kinderen die het nodig hebben. Gedurende deze week worden deze pleegouders door gemeente en pleegorganisaties in het zonnetje gezet.

Wim en Yvonne van Tuijl zijn al 13 jaar pleegouders voor kinderen die kortdurende pleegzorg nodig hebben. Wethouder Cees Paas bezocht hen om zijn grote waardering te uiten en bracht hen een bloemetje en taart. Tijdens het bezoek sprak hij met Yvonne en haar oudste dochter Laura over hun ervaringen als pleegmoeder en als pleegzus en de impact die zij hebben op de kinderen die zij liefdevol in hun huis verwelkomen.

Wim en Yvonne van Tuijl hebben destijds bewust met hun kinderen de keuze gemaakt om pleegkinderen in hun huis op te nemen. ‘Het besluit om andere kinderen in huis te nemen neem je niet alleen. Daar moet het hele gezin achter staan’, vertelt Yvonne van Tuijl.

Zij benadrukt ook hoe belangrijk het is dat je contact onderhoudt met de oorspronkelijke omgeving van het kind mits dat uiteraard mogelijk is. Dat zijn over het algemeen de ouders en eventuele broers of zussen maar het kan ook een opa/oma, tante of buurvrouw zijn. Tot slot geeft Yvonne aan dat pleegouder zijn soms veel van je jezelf kan vragen en van het hele gezin. ‘Pleegouder worden daar kies je kies. Pleegkind worden overkomt kinderen en is vaak geen eigen keuze’.

Dochter Laura geeft terug hoe waardevol zij het heeft gevonden dat zij een thuis waren voor andere kinderen maar dat het soms ook lastig kan zijn. Toch is het zo waardevol dat zij nu zelf een pleegkind in huis heeft twee weekenden per maand. In Nederland is een groot tekort aan pleegouders terwijl veel kinderen wachten op een veilige plek en een warm thuis. Dit varieert van kortdurende zorg zoals een dag per week, tot langdurige opvang. Het behouden van contact met hun familie en hun netwerk is van groot belang voor de ontwikkeling van deze kinderen.

Als pleegouder vorm je samen met de biologische ouders een ongedeelde wereld voor het kind. Je staat er nooit alleen voor. Professionele begeleiding en ondersteuning zijn altijd beschikbaar. Overweeg een kind te helpen en meld je aan op www.openjewereld.nu.

 

Actueel weer

Sliedrecht
onbewolkt
20.3 ° C
21.7 °
18.9 °
77 %
0.5kmh
8 %
za
28 °
zo
24 °
ma
22 °
di
20 °
wo
18 °
Advertentie
Advertentie