15.5 C
Sliedrecht
dinsdag, augustus 9, 2022
HomeNieuwsVaststelling voorkeursalternatief nieuw gemaal en boezemkanaal in Hardinxveld-Giessendam

Vaststelling voorkeursalternatief nieuw gemaal en boezemkanaal in Hardinxveld-Giessendam

H’VELD-G’DAM – Het College van Dijkgraaf en Heemraden van Waterschap Rivierenland heeft deze week het voorkeursalternatief vastgesteld voor het nieuwe gemaal en boezemkanaal in Hardinxveld-Giessendam. Het gemaal gaat zorgen voor de waterafvoer via de Merwede maar ook om water van een goede kwaliteit in te kunnen laten bij droogte. Een nieuw gemaal in de Overwaard betekent een historische wijziging in het eeuwenoude watersysteem van de Alblasserwaard.

Voor het gemaal is de locatie gekozen ten noorden van het Kanaal van Steenenhoek, op enige afstand van de woningen, met lange ondergrondse persleidingkokers naar de Beneden-Merwede. Om het water bij het toekomstige gemaal te krijgen, wordt een boezemkanaal gerealiseerd tussen de Giessen en de Merwede. Hiervoor is het tracé tussen de Parallelweg en de A15 gekozen, o.a. zodat het NNN-gebied (Natuurnetwerk Nederland) behouden kan blijven. Voor dit tracé zijn nog wel twee opties.

Ook zijn voor zowel het boezemkanaal als het gemaal nog technische en inpassingskeuzes te maken. Wordt er gekozen voor een natuurlijke inrichting of een meer open benadering in het landschap. Deze aspecten volgen in de planuitwerkingsfase. Hiervoor organiseert het waterschap bijeenkomsten met belanghebbenden.

De planuitwerkingsfase duurt naar verwachting tot medio 2024. De daadwerkelijke uitvoering staat gepland in de periode 2024-2026.

bron: www.waterschaprivierenlanden.nl

Impressie van het gemaal alternatief ‘lang’ (bovenaanzicht/aanzicht vanuit polderzijde)

Actueel weer

Sliedrecht
onbewolkt
15.5 ° C
17.2 °
13.9 °
88 %
0.5kmh
7 %
di
28 °
wo
31 °
do
34 °
vr
35 °
za
30 °
Advertentie
Advertentie