12 C
Sliedrecht
vrijdag, september 22, 2023
HomeVervallen-TVKoninklijke onderscheiding voor Arnold de Haan

Koninklijke onderscheiding voor Arnold de Haan

H’VELD-G’DAM – Dinsdag 20 september heeft wethouder Trudy Baggerman een Koninklijke Onderscheiding uitgereikt aan de heer M.J.A. de Haan. Meneer de Haan is benoemd totLid in de Orde van Oranje-Nassau. De Onderscheiding werd uitgereikt in Zalencentrum De Parel.

1965 – heden:
De heer Arnold de Haan is sinds 1965 als amateurarcheoloog en publicist verbonden aan de Archeologische Werkgemeenschap voor Nederland (AWN), afdeling Lek- en Merwestreek (sinds 2011 AWN Vereniging van Vrijwilligers in de Archeologie).

Betrokkene werkte tot 2018 mee aan diverse opgravingen, verzorgde lezingen en schreef artikelen voor het kwartaalblad Grondig Bekeken. Thans fungeert hij nog als vraagbaak.

1978-2022:
De heer Arnold de Haan is medeoprichter, bestuurslid, archivaris en publicist van de Historische Vereniging Hardinxveld-Giessendam. De heer De Haan maakte zich sterk voor Buitendams 4, een historische bakkerij, zodat het pand bewaard bleef. Hij kocht het pand en restaureerde het zelf. De heer De Haan schreef er in 1978 een publicatie over hetgeen de gemeente Hardinxveld-Giessendam aanleiding gaf niet tot sloop van het pand over te gaan. Het werd een Rijksmonument. Hij stelde de voormalige bakkerswinkel van het huis om niet ter beschikking aan de Historische Vereniging als informatiecentrum voor de leden. Deze winkel was iedere zaterdagmorgen geopend.

De heer De Haan beheerde tot voor kort het depot van de vereniging en het fotoarchief. Ook was hij een drijvende kracht rond braderieën en bij het inrichten van tentoonstellingen. Hij gebruikte zijn kennis van de archeologie (vanuit zijn werk bij de Rijksdienst voor Oudheidkundig Bodemonderzoek) ten dienste van de vereniging. Hij schreef tientallen publicaties/fotoboekjes over zijn onderzoeken naar gebouwen e.d. en artikelen voor het tweejaarlijkse bulletin.

Op 20 september 2022 neemt de heer De Haan formeel afscheid als bestuurslid van de Historische Vereniging Hardinxveld-Giessendam en legt hij zijn taken neer.

Koninklijke Onderscheiding voor Arnold de Haan uitgerikt door de wethouder Trudy Baggerman (foto: gemeente Hardinxveld-Giessendam)

Actueel weer

Sliedrecht
matige regen
12 ° C
12.8 °
11.1 °
79 %
0.5kmh
100 %
vr
12 °
za
17 °
zo
20 °
ma
21 °
di
21 °
Advertentie
Advertentie