back to top
17.2 C
Sliedrecht
donderdag, juni 20, 2024
HomeAgendaExpositie Stoof

Expositie Stoof

H’VELD-G’DAM – Op 2 december 2023 is in Museum De Koperen Knop in Hardinxveld-Giessendam een nieuwe expositie van start gegaan, alweer de laatste van dit jaar. Centraal daarin staat de stoof. Een benaming voor drie uiteenlopende zaken, de voetstoof, de boomstoof en het stoofpotje. Drie elementen die direct of zijdelings te maken hebben met warmte, samenhang en sfeer. Een echte december-expositie dus.

Waar denkt u aan bij het woord stoof? Misschien gestoofde gerechten, zoals stoofvlees of stoofpeertjes. Of de ouderwetse voetstoof om de voeten en het onderlichaam te warmen. Ze komen voor in tal van verschillende varianten zoals de huisstoof, de kerkstoof en de rijtuigstoof. Stoof doet denken aan warmte, aan gezelligheid. Maar het woord stoof omvat nog meer. Denk bijvoorbeeld aan de stoof van de wilg. De knotwilg, van verschillende hoogte, aangeduid als voetstoof, knie-stoof en hoofdstoof. Het gedeelte van de wilg waarvan de takken zijn afgezaagd of -gehakt. De Alblasserwaardse boeren noemden dat een knotstoof.

Ook was er in Zeeland de meekrapstoof, een hoge schuur waarin wortels van de meekrap werden gedroogd om er rode kleurstof van te maken. Verwarmen, knotten, koken, drogen. Deze expositie toont een overzicht van de verschillende gebruiken van ‘Stoof’ in de breedste zin van het woord. Al deze aspecten zijn terug te vinden in een bijzondere expositie, die de maanden december 2023 en januari 2024 te zien is.

In deze tijd van het jaar is het altijd heel gezellig in Museum De Koperen Knop. Er hangt dan een bijzondere sfeer. In het museumcafé zijn speciale winterdrankjes verkrijgbaar en kunt u genieten van een heerlijke kop erwtensoep of warme chocolademelk met slagroom en natuurlijk wat lekkers erbij. Vanaf 7 december 2023 is de kerstversiering weer aangebracht. Het is in deze tijd van het jaar ook een aanrader om een wandeling te maken vanuit het museum en te genieten van de mooie natuur in de directe omgeving. Of om met de auto eens wat verder de mooie Alblasserwaard in te trekken.

De expositie kan worden bezocht tot en met 27 januari 2024. Museum De Koperen Knop (Binnendams 6, 3373 AD Hardinxveld-Giessendam) is open dinsdag t/m vrijdag van 13:00-17:00 uur en zaterdag van 11:00-17:00 uur. En op Tweede Kerstdag bent u van 13:00-17:00 uur ook welkom. Voor informatie: www.koperenknop.nl. Het museum heeft een museumcafé, een museumshop en een royale ontvangstruimte met veel voorzieningen. Informatie vindt u op de website en met vragen mailt u naar koperenknop@koperenknop.nl of belt u met 0184-611366.

 

Actueel weer

Sliedrecht
bewolkt
17.2 ° C
19.4 °
15 °
72 %
1.8kmh
100 %
do
20 °
vr
22 °
za
19 °
zo
22 °
ma
24 °
Advertentie
Advertentie