15.5 C
Sliedrecht
dinsdag, augustus 9, 2022
HomeNieuwsDit maakt de visarend zo uniek

Dit maakt de visarend zo uniek

BIESBOSCH – Wat fladderen, opstijgen en snel weer dalen. De afgelopen tijd was via de webcam Beleef de Lente te zien hoe de jonge visarenden opgroeiden en leerde vliegen. Het is voor de Biesbosch belangrijk dat de visarenden zich hier vestigen. “Het laat zien hoe voedselrijk het gebied nu is”, vertelt boswachter Joey Braat.

“Het aller mooiste is dat het broedseizoen weer goed is afgerond”, vertelt Braat trots. “Het is echt wel uniek dat er drie kuikens zijn groot gebracht.” Een visarend krijgt maximaal 3 eieren. “Het is dan hartstikke mooi als er drie ook daadwerkelijk uitvliegen.”
 
Het is niet niet bij maar drie jongen gebleven afgelopend maanden. Uiteindelijk zaten er drie paren in het gebied, en allemaal kregen ze drie jongen. “Zo kan je zeker zeggen dat het een goed seizoen is geweest”, legt de boswachter uit. Van de vier á vijf nesten die in Nederland zijn vastgesteld, ligt zeker het grootste deel in de Biesbosch.

Lees ook: Ook de derde visarend vliegt uit; leeg nest syndroom

De hoogte punten

Voor Braat was het feit dat de visarenden in maart weer aankwamen een hoogtepunt. “Het is goed om te zien, dat ze nu toch trouw terugkomen.” Het mannetje kwam dit jaar, zoals gewoonlijk, eerder aan. Het was even spannend of het vrouwtje op tijd aankwam, maar ook zij kwam gelukkig terug naar haar vaste nest.

Oók was het spannend welk mannetje mocht blijven. Er waren er twee aangekomen op het nest. Maar ook dit kwam uiteindelijk goed. Een andere climax voor Braat was de komst van het eerste ei. “Dat is natuurlijk een mooi moment.” En zodra de vogels uiteindelijk gaan vliegen, ‘Ja dat zijn echt wel de hoogte punten van het seizoen’.

Lees ook: GTST in de Biesbosch: tweede mannetjesvisarend meldt zich op zelfde nest, welke mag blijven?

Sierlijke roofvogel

Braat geniet volop van deze roofvogels die nu boven de Biesbosch hun eerste vlieguren maken. “Vooral de manier van jagen is mooi”, vertelt hij. “Het lijkt alsof ze bidden, ze hangen boven het water, duiken naar beneden met die klauwen pakken ze een vis.”

Dit gaat Braat het meest missen als de roofvogels in september uitvliegen naar midden-Afrika. “Dan is het weer wachten tot maart, tot ze weer terugkomen.”

Reportage van mediapartner RTV Dordrecht

Toch zullen niet alle visarenden terugkomen. Benieuwd waarom niet? Bekijk het hier:

 

Actueel weer

Sliedrecht
onbewolkt
15.5 ° C
17.2 °
13.9 °
88 %
0.5kmh
7 %
di
28 °
wo
31 °
do
34 °
vr
35 °
za
30 °
Advertentie
Advertentie