11.4 C
Sliedrecht
zaterdag, maart 25, 2023
HomeVervallen-TVDit is de nieuwe republiek Boerenlanden: 'De plek waar men trots is...

Dit is de nieuwe republiek Boerenlanden: ‘De plek waar men trots is op elkaars ambacht’

REGIO – Het kan zomaar zijn dat je zaterdagochtend wakker werd in een nieuwe republiek: Boerenlanden. Die is in de nacht van vrijdag op zaterdag ‘gesticht’ door boze boeren. Van Kinderdijk tot aan de West-Betuwe werden op 500 plaatsnaamborden stickers met de naam van de nieuwe republiek geplakt.

Ook in Sliedrecht en Hardinxveld-Giessendam zijn de borden bij de ingang van de gemeentes voorzien van een sticker, “Welkom in Boerenlanden”
Een ludieke actie noemt boer Bart Belser het. “We willen niet altijd de burger belasten.”

Waarom de kaasboer vlak boven Gorinchem meedeed met de actie? “Simpel. We zijn het niet eens met het stikstofbeleid van het kabinet.” Ook de aangekondigde miljoenen uit het stikstoffonds voor boeren die vrijwillig willen stoppen met boeren, maken daarin geen verschil. Daarom werd er vrijdag ook om 15.00 uur geprotesteerd en riepen de boeren Nederlanders op om een kwartier het werk neer te leggen. Op die manier wilden ze het land platleggen. Daarna werden verschillende wegen geblokkeerd.

Ludieke actie

“Maar we willen niet altijd burgers dwarszitten en kunnen ook niet eindeloos distributiecentra blijven blokkeren”, legt Belser de beweegredenen uit aan Rijnmond. Daarom werd besloten om een eigen republiek te stichten. “Als ludieke actie en om de aandacht van het publiek en de politiek te blijven vragen.”

Van Kinderdijk tot Gorinchem: de demonstrerende boeren gingen in de nacht van vrijdag op zaterdag in hun dorp aan de slag met de stickers en beplakten samen zo’n 500 borden.

Langs snelweg A27 werd bij Gorinchem een groot ‘grensbord’ geplaatst. De gele sterren van de Europese Unie zijn daarbij vervangen door gele klompjes. Op het bord is te lezen: “Boerenlanden. Waar de regering niet buiten zijn oevers treedt. Waar oplossingen en besluiten samen worden gevormd. Waar men trots is op elkaars ambacht.”

Veel voorbereiding

De actie zat al wekenlang in de pijplijn en koste veel voorbereiding, zegt de kaasboer. “Het is voor ons belangrijk dat we de burger met ons meekrijgen. We moeten nu niet verslappen en proberen door te gaan.” Hoe het nu door moet gaan, nu stikstofminster Van der Wal niet wil wijken, dat weet hij ook niet: “Dat is een goede vraag. Misschien maar weer een blokkade?”

Dit artikel is o.a. van onze mediapartner Rijnmond

Actueel weer

Sliedrecht
half bewolkt
11.4 ° C
12.2 °
10.6 °
78 %
9.4kmh
82 %
za
11 °
zo
8 °
ma
7 °
di
8 °
wo
12 °
Advertentie
Advertentie